Spróbuj sobie wyobrazić, że nagle znalazłeś się na jakimś piaszczystym brzegu, w trakcie gorącego sezonu letniego…milutko? Oczywiście, że tak! Raczej wątpliwe jest aby ktoś z nas nie lubił wylegiwać się w promieniach słońca. Ale skoro słonko, to i stale powtarzający się schemat, zawsze mający taki sam koniec…ciepło, cieplej, aż w końcu przesadnie gorąco. Chyba trzeba schłodzić się pysznymi lodami, mrożoną kawą lub granitą podaną w Yard Cups.

Granita w zabawnych kielichach Yard Cups

Kiedy organizm rzeczywiście zaczyna się przegrzewać, nie mamy już innego wyjścia, jak tylko wstać i udać się po coś mocno chłodzącego. Powstaje jednak pytanie, po co? Zapewne większa część z nas sięgnie w pierwszej kolejności po tradycyjne lody, czyż nie? A może by tak dla odmiany wypróbować coś innego? Coś bardziej oryginalnego?

Myślę, że wielokrotnie miałeś okazję spotkać się z granitą, ale z jakichś powodów nigdy nie została przez Ciebie posmakowana. Może to dlatego, że nie do końca wiesz co to takiego jest, a nie chcesz zamęczać sprzedawcy pytaniami, mam rację? Nie martw się! Dzisiaj pod lupę trafi właśnie ten przepyszny deser.

Granita to kolorowy, zmrożony napój podawany zazwyczaj w zabawnych, tematycznych kielichach zwanych profesjonalnie Yard Cups.

Dzisiaj sprawdzimy czym jest, skąd pochodzi, oraz to jak powstaje ten pyszny deser.

GRANITA – czym właściwie jest i skąd się wzięła

Chyba każdemu z nas znana jest największa wyspa położona na Morzu Śródziemnym, będąca przy okazji szpicem charakterystycznego włoskiego buta. Sycylia, bo o niej mowa, to kraina słynąca przede wszystkim z najwyższego stożka wulkanicznego, znajdującego się na kontynencie europejskim – Etny. Według jednej z legend to właśnie z jej ośnieżonych skarp pochodzi pierwsza Granita.

Dzisiejsza granita serwowana pod palmami i podawana w kolorowych kubeczkach z rurką Yard Cups, jest dla nas ukojeniem w upalne dni. Dawniej stanowiła wartościowe antidotum w poskramianiu choćby np. dżumy. Podczas trwającej choroby, lekarze chcący zahamować wzrost temperatury ciała swoich pacjentów, zaczęli coraz częściej sięgać po napoje chłodzące.

Napoje te były przygotowywane z dużą zawartością lodu, pochodzącego właśnie z górskich zboczy. Pozyskiwanie go nie było niestety tak łatwą operacją jak mogłoby się wydawać, przez co „lekarstwo” składające się z wody, lodu i soku z cytryny, było dostępne dla nielicznych.

Widzisz już jak daleko sięgają korzenie Granity. Objaśnijmy sobie w tym miejscu jaką formę przyjmuje obecnie oraz jak się ją podaje. Należy zaznaczyć, że Granita bardzo często jest niewłaściwie porównywana do lodów czy sorbetów. Mimo, iż rzeczywiście wszystkie te desery połączone są wspólnymi produktami, to jednak istnieje kilka cech, które z powodzeniem pozwolą nam rozróżnić Granitę od pozostałych przysmaków.

Cechy charakteryzujące Granitę:

  • Wyrabiana z soku owocowego rozcieńczonego wodą z dodatkiem cukru
  • Nie daje się formować, a tym samym podawać np. w wafelku
  • Powstaje na skutek zamarzania wody
  • Poddawana równomiernemu mieszaniu
  • Serwowana np. w kubeczku Yard Cups

Wiemy już dokładnie czym jest deser w postaci granity. Zbliża się lato, więc pora wypróbować ten pyszny deser!